Voltaren

Voltaren är ett av de vanligaste smärtlindrande läkemedel som du kan ta för att lindra din värk och smärta.

När du läser här så får du svar på hur voltaren påverkar din kropp. Vad du ska tänka på när du tar voltaren för att du ska få bästa effekt och minska riskerna för allvariga biverkningar. Med bättre kunskap om din medicin så kan du känna dig tryggare i dina val kring den och du slipper att oroa dig för effekter som du inte känner till.

Du kan få Voltaren både på recept från din läkare eller du kan köpa det receptfritt på apoteket.

Hur voltaren påverkar din kropp och hur du minimerar riskerna

Voltaren tabletter 25 och 50 mg
Voltaren tabletter 25 och 50 mg

När du tar voltaren så påverkas viktiga signalsubstanser i din kropp och i din hjärna. Voltaren är ett läkemedel som fungerar genom att du får i dig ett ämne som heter diklofenak (den aktiva substansen). Diklofenak gör att din kropp minskar produktionen av ett ämne som kallas Cyklooxygenas (cox) och detta leder i sin tur till att du producerar mindre prostaglandiner. Prostaglandiner framkallar inflammationer och smärta i din kropp. När du producerar mindre av detta ämne så betyder det också att du upplever mindre smärta och att dina inflammationer dämpas.

Se här för att läsa mer om hur diklofenak fungerar och påverkar dig.

Voltaren gör också att din feber sänks. Din hjärna påverkas av diklofenak på ett sådant sätt att den luras att sänka temperaturen i din kropp och du kommer att uppleva dig mindre febrig.

 

Voltaren och alkohol i kombination kan påverka dig och din kropp negativt. Mer om de negativa effekterna av (diklofenak) voltaren och alkohol.

När du tar voltaren är det viktigt att du undviker ett par situationer för att minska riskerna när du använder läkemedlet.

Du ska till exempel aldrig använda voltaren om du tidigare drabbats av allergiska symptom eller om du har fått astma attacker när du tagit andra läkemedel med aspirin eller cox-hämmare.

Har du haft vissa speciella sjukdomar ska du alltid höra med din läkare vad som gäller. Bland annat ska du vara extra försiktig om du har haft eller har någon typ av hjärtsvikt, om du har problem med magsår, om du lider av någon form av lever- eller njursjukdom eller om du har drabbats av inflammerade tarmar.

När du samtidigt med voltaren tar andra läkemedel så finns det en risk för dig att de inverkar på varandra för dig på ett negativt sätt. Där för ska du vara extra uppmärksam på speciella biverkningar och du kan alltid höra innan vad som gäller med din läkare eller på apoteket.

Till exempel bör du undvika att ta voltaren om du samtidigt behandlas med Waran.

Du läser mer om 9 + 10 fall när du ska vara försiktig eller helt undvika att ta voltaren.

Hur du får koll på voltaren biverkningar på 1 minut eller mindre

När du tar voltaren så kan du drabbas av olika biverkningar. Du kan i vissa fall löpa en större risk att drabbas av magsår, speciellt om du tar voltaren under en längre tid.

Du kan också märka av följade negativa effekter på din kropp:

 1. Du kan känna av generella magbesvär
 2. Du kan känna dig illamående
 3. Du kan få diarré eller magont
 4. Du kan känna dig yr
 5. Du kan få huvudvärk
 6. Du kan drabbas av hudutslag

När du använder voltaren gel så kan du drabbas i högre grad av ovan nämnda hudutslag. Andra biverkningar som gelen kan ge dig är (förutom de generella biverkningarna) kopplade till din hud. Du kan uppleva att din hud rodnar onormalt mycket eller att du upplever onormal svullnad när du har använt gelen.

Voltaren biverkningar drabbar dig oftast på ett relativt ofarligt sätt, om du överhuvudtaget märker av några negativa effekter alls.

Här läser du om alla biverkningar som kan drabba dig när du tar voltaren.

En ofta missförstådd effekt av recept och högkostnadsskydd

Normalt så får du voltaren utskrivet på recept från din läkare men du kan också köpa voltaren med mindre styrka och i mindre förpackningar receptfritt.

När du köper receptfritt voltaren så kan du välja på att köpa små förpackningar med tabletter på 25 mg. Du kan också välja att köpa voltaren i form av gel om du vill behandla en speciell del av din kropp genom att smörja gelen på din hud.

Vad du skall veta är att bara när du får voltaren utskrivet på recept så gäller högkostnadsskyddet. Normalt sätt så kan du inte använda högkostnadsskyddet när du köper receptfria läkmedel som Voltaren T och Voltaren gel.

Här läser du mer om receptfritt Voltaren T.

5 snabba fakta om voltaren

Voltaren tabletter kan du köpa i 2 olika styrkor, voltaren 25 mg och voltaren 50 mg. 50 mg är den största dosen och är tabletterna är receptbelagda.

Du kan få voltaren i form av stolpiller. Stolpiller finns i styrkorna 25, 50 och 100 mg piller. Voltaren 100 mg liksom 25 och 50 mg stolpiller är receptbelagda.

Du kan köpa voltaren i form av gel. Voltaren gel kan hittar du receptfritt på ditt närmaste apotek.

Du kan känna igen de olika tabletterna på deras utseende.

Hur du känner igen de vanliga voltaren tabletterna

 • 25 mg tablett: 7 mm, gul, märkt CG/BZ.
 • 50 mg tablett: 8 mm, ljusbrun, märkt CG/GT.

Hur du känner igen stolpiller tabletterna

 • 25 mg stolpiller: torpedformat, vitt-gulaktigt, slät yta.
 • 50 mg stolpiller: torpedformat, vitt-gulaktigt, slät yta.
 • 100 mg stolpiller: torpedformat, vitt-gulaktigt, slät yta.

11 andra läkemedel med diklofenak som kan minska din smärta

När du köper voltaren så köper du ett läkmedel med den aktiva substansen diklofenak. Det är diklofenak i tabletterna som gör att slipper din smärta, din feber dämpas och inflammationer i din kropp blir mindre påtagliga.

Du kan köpa andra läkemedel med diklofenak som har exakt samma effekt på dig som voltaren.

Klicka här så får du en överblick över dina alternativ till voltaren (andra läkemedel med diklofenak).

Här får du mer bra information